Globalne ceny produktów mleczarskich w maju osiągnęły najwyższy poziom od ponad roku
W maju bieżącego roku, średni indeks cen produktów mleczarskich FAO osiągnął wartość 126,0 punktów. W porównaniu z kwietniem, to wzrost o 2,3 punktu, co w przeliczeniu na procenty daje wzrost na poziomie 1,8%. Co więcej, ten wynik jest o 3,5% wyższy niż wartość uzyskana w tym samym miesiącu rok wcześniej.
Notowania cen na międzynarodowym rynku produktów mlecznych w maju zaobserwowały znaczący wzrost. Przyczyniło się do tego kilka czynników. Po pierwsze, zwiększenie popytu ze strony sektora handlu detalicznego oraz branży gastronomicznej w związku ze zbliżającymi się wakacjami. Po drugie, oczekiwania rynkowe, według których produkcja mleka może spaść poniżej historycznych poziomów, szczególnie w Europie Zachodniej. Dodatkowo, wpływ na sytuację miało również sezonowe obniżenie produkcji mleka w Oceanii.
Na wzrost cen produktów mlecznych wpłynął także odnowiony popyt importowy na natychmiastowe dostawy. Przy czym, zauważalne było to szczególnie w niektórych krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Wszystko to przyczyniło się do wzrostu cen produktów mleczarskich na świecie.