Najlepsze owoce na dżem domowy
Jednym z najlepszych sposobów na delektowanie się owocami jest połączenie ich z chrupiącym pieczywem. A w ten sposób najlepiej sprawdzają się w formie dżemu. Przyrządzanie własnych dżemów owocowych oznacza również zdrowsze składniki, zwłaszcza jeśli pominiemy pektyny.
Pektyna lub inne środki zagęszczające zazwyczaj są wrzucane do dżemów kupnych. Na szczęście można to łatwo zastąpić innymi naturalnymi składnikami. Z ich pomocą również uzyskamy delikatniejszą konsystencję.
Jeżeli zastanawiacie się, jakie owoce najlepiej pasują na dżem domowej roboty, spójrzcie poniżej.
Jak zrobić dżem owocowy bez pektyny
Ażeby zrobić pyszny dżem bez pektyny, należy dopilnować, żeby mógł się ugotować i zgęstnieć w naturalny sposób. Długie i powolne gotowanie usuwa wilgoć z owoców, jednocześnie zachowując owoce i zagęszczając strukturę dżemu. Owoce zawierające naturalną pektynę mogą szybciej zamieniać się w żel, podczas gdy inne mogą potrzebować na to więcej czasu.
Jeśli chcemy uzyskać najlepszą konsystencję, powinniśmy sprawdzać gęstość dżemu podczas gotowania i zdjąć go z gazu dopiero po uzyskaniu pożądanej konsystencji. Zazwyczaj gotowanie może zająć około 20 minut.
Jak stworzyć własny dżem:
- Kroimy owoce na równe kawałki.
- Ścieramy razem owoce i cukier (ilość cukru zależy od preferencji).
- Gotujemy owoce przez co najmniej 20 minut na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszamy.
- Możemy użyć naturalnego kwasu, jak sok z cytryny, który pomoże nam zagęścić dżem. Jednakże powinniśmy go używać tylko w razie potrzeby.
- Nabieramy niewielką ilość dżemu, ostudzamy i sprawdzamy, czy uzyskał pożądaną przez nas konsystencję.
- Jeżeli konsystencja jest odpowiednia, wyłączamy palnik i dajemy dżemowi ostygnąć, zanim wrzucimy go do słoika.
Wskazówka: Domowy dżem najlepiej przechowywać w chłodnej temperaturze. Po zamrożeniu może przetrwać do trzech miesięcy. Oprócz jedzenia go z chlebem możemy go również używać jako polewy na wypieki.
Najlepsze owoce na dżem domowej roboty
Oto lista owoców, które są wprost doskonałe na stworzenie pysznego dżemu dla całej rodziny.
Owoce bogate w naturalne pektyny i kwasy – przykładami owoców bogatych w naturalne pektyny i kwasy są jabłka, pomarańcze, melony, wiśnie, porzeczki, winogrona i maliny. Natomiast przeciwieństwami są brzoskwinie, truskawki, ananasy, grejpfruty, gruszki, jagody i papaja.
Owoce sezonowe – korzystanie z sezonowych owoców oznacza, że będzie ich pod dostatkiem. Dzięki temu, w tym okresie będą miały najlepszy smak i najniższą cenę.
Owoce dojrzałe – najlepsze smaki w owocach pojawiają się wtedy, gdy są już dojrzałe albo w trakcie dojrzewania. Kiedy owoce dojrzewają, skrobia zamienia się w cukier. A to sprawia, że stają się słodsze, zdrowsze i bardziej miękkie. Ponadto, mogą mieć też najlepsze poziomy pektyny i kwasu.
Owoce wysokiej jakości – owoce do robienia dżemu powinny być jędrne i aromatyczne. Korzystanie z najlepszej jakości owoców oznacza, że jesteśmy o krok bliżej dżemu z idealnym smakiem. Pamiętajmy, aby wybierać pachnące i soczyste składniki.
Owoce ulubione – przyrządzanie dżemu może zająć sporo czasu. Niemniej rezultat jest bardzo pyszny i satysfakcjonujący, zwłaszcza jeśli jest to dżem wykonany z ulubionych owoców.
Warto dostosować się do tych wskazówek, aby zmaksymalizować swoje szanse na stworzenie doskonałego dżemu.
A teraz lecimy do kuchni, bo z pisania tego artykułu pociekła nam ślinka.
A jeżeli uprawiasz własne owoce, dowiedz się, jak chronić drzewka owocowe.