Jak uprawiać ogródek w mieszkaniu
Nawet gdy nie mamy dostępu do ogrodu zewnętrznego, zawsze możemy postawić na ogródek w domu. Sadzenie ziół i zieleni w mieszkaniu to świetny sposób na rozpoczęcie przygody z domową uprawą.
Stworzyć plan działania
Musimy zadecydować, co zamierzamy uprawiać: zioła, zieleninę albo kwiaty. Uprawa ziół i zieleniny to świetne sposoby na początek.
Zioła są proste w uprawie i zdrowe w spożyciu. Dlatego, jeśli celujemy w uprawę ziołową, powinniśmy znaleźć słoneczne miejsce i wybrać gatunki ziół. Typowe wybory to rozmaryn, bazylia i mięta. Nasiona można kupić w każdym sklepie ogrodniczym i w niejednym sklepie spożywczym.
Innym popularnym wyborem jest zielenina. Jeśli jednak ma to być ogródek wewnętrzny, problemem może być tutaj rozmiar. Z tego względu warto wybrać mikrozieleninę – są to mniejsze wersje popularnych gatunków zieleniny.
Istnieje wiele roślin, które można uprawiać jako mikrozieleninę. Może to być sałata, szpinak, rzeżucha, lub kapusta. Mikrozielenina dodaje sałatkom koloru i pożywności. A do tego sprawdza się również jako dodatek do dań głównych.
Kiedy już zdecydujemy, co będziemy uprawiać, powinniśmy przygotować wszystkie niezbędne rzeczy i znaleźć dobre miejsce na ogród. Potrzebne nam będzie słoneczne okno wychodzące na południe albo lampa do uprawy. Dobrym rozwiązaniem są też plastikowe pojemniki, takie jak pudełka po sałatkach (z otworami od spodu).
Jak założyć ogród w domu
- Wsypać do pojemnika 3-5 cm organicznej ziemi doniczkowej.
- Wygładzić powierzchnię lub delikatnie docisnąć ziemię, tworząc równą płaszczyznę.
- Rozsypać nasiona na powierzchni gleby. (Może się wydawać, że używamy zbyt dużo nasion. Jednak sztuczka z mikrozieleniną polega na tym, że bardzo szybko rośnie i zbieramy ją, gdy jest jeszcze wielkości kiełków.)
- Teraz pokrywamy nasiona cienką warstwą ziemi. Musimy być przy tym delikatni. Niektórzy używają nawet do tego sitka, aby upewnić się, że gleba jest idealnie rozdrobniona.
- Umieszczamy pojemnik z nasionami na tacce i fundujemy nasionkom lekki prysznic. Najlepiej użyć do tego małego spryskiwacza, który równomiernie rozprowadzi wodę.
- Stawiamy tackę w nasłonecznionym miejscu lub pod oświetleniem i spryskujemy roślinki wodą co kilka dni (tylko na tyle, aby gleba była wilgotna). Nie można doprowadzić do rozmoknięcia ziemi. Dlatego, jeśli zobaczymy wodę gromadzącą się w tacce, powinniśmy ją usunąć.
Nasza zieleninka powinna być gotowa do zbiorów w ciągu 2-3 tygodni. Wszystko zależy od rodzaju zieleniny, jaką będziemy uprawiać. Z kolei podczas żniw należy przyciąć mikrozieleninę tuż nad linią gleby. A potem wypłukać ją pod bieżącą wodą i schrupać ze smakiem.