Zbiór warzyw – kiedy należy go przeprowadzać?

Zbiór warzyw – kiedy należy go przeprowadzać?

Każde z warzyw ma terminy, w których należy je zebrać. Należy zwracać na to uwagę, ponieważ to w najwłaściwszym terminie warzywa mają najwięcej wartości odżywczych i najlepiej nadają się do spożyciu lub przechowywania. Kiedy więc należy przeprowadzić zbiór warzyw?

Ogórek

Ogórki należy zbierać w momencie, gdy już się zazielenią i będą jędrne. Nie mogą być jednak przerośnięte, gdyż są wtedy wodniste. Zbiory najczęściej zaczynają się w sierpniu, a kończą się w połowie wrześniu. W przypadku odmian wczesnych zbiory mogą zacząć się nawet w lipcu.

Fasola szparagowa

Zieloną fasolkę szparagową można już zacząć zbierać w lipcu – w przypadku odmian wczesnych. Najpóźniejsze odmiany można zbierać jeszcze we wrześniu. Dojrzała fasolka jest wybarwiona, duża i łatwo się łamie.

Zbiór warzyw - kiedy odpowiedni termin?

Ziemniak

Wczesne odmiany ziemniaka można zbierać już w czerwcu i licu, a najpóźniejsze we wrześniu, a nawet październiku. Najczęściej jednak ziemniaki zbiera się w sierpniu i we wrześniu. Warzywa te zbiera się ok. 3 tygodnie po tym, jak dojdzie do obumarcia łodyg.

Marchew

Marchew można zacząć zbierać już w czerwcu, a najpóźniej we wrześniu, a nawet w październiku. Zależy to jednak od rodzaju odmiany. Dojrzała marchew można rozpoznać po tym, że już zaczynają więdnąć liście.

Seler

Pierwsze zbiory selera można rozpocząć już w lipcu i sierpniu, a ostatnie w październiku. Najczęściej jednak warzywa te zbierane są we wrześniu. Seler można zbierać w momencie, gdy pojawi się ok. 10-12 liści.

Burak ćwikłowy

Pierwsze zbiory buraka można już przeprowadzić w lipcu i wrześniu, a ostatnie nawet w październiku. Należy jednak je przeprowadzić przed pierwszymi przymrozkami, bo wbrew pozorom jest to wrażliwe warzywo. Buraki należy zbierać w momencie, gdy korzenie mają wielkość ok. 7-10 cm. Nie mogą być też uszkodzone i zwiędnięte.

Zbiór warzyw - w którym momencie?

Pomidor

Wczesne odmiany pomidora można już zbierać w lipcu a najpóźniejsze we wrześniu, a nawet pierwszej połowie października. Najczęściej jednak zbierane są w sierpniu. W pełni dojrzałe pomidory są intensywnie czerwone.