Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów: Nie spożywaj tych chipsów!
Jakiś czas temu, Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał publiczne ostrzeżenie. Przedmiotem tego ostrzeżenia była jedna z partii chipsów warzywnych. Firma Eko-Wital Sp. z o.o. odpowiedzialna za dystrybucję tych produktów, w wyniku kontroli przeprowadzonych przez GIS, została zmuszona do ich wycofania ze względu na szkodliwe dla zdrowia ilości akryloamidu.
Wyniki badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wspomnianej partii chipsów warzywnych wykazały alarmujący poziom akryloamidu. Na podstawie oceny ryzyka, którą przeprowadził Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, uznano, że konsumpcja tego produktu może być niebezpieczna dla zdrowia konsumenta.
Dokładne informacje dotyczące badanego produktu są następujące:
Produkt nosi nazwę „Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio” i jest pakowany w 40-gramowych opakowaniach.
Numer partii, która podlega ocenie to B 277 090784, a data minimalnej trwałości to 04.05.2024.
Chipsy produkowane są przez Yellow Chips B.V., której adres to Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy.
Dystrybucję w Polsce prowadzi firma Eko-Wital Sp. z o.o., mająca siedzibę na Staniewickiej 5, 03-310 Warszawa.
W celu zapobiegania dalszym zagrożeniom dla zdrowia konsumentów, Eko-Wital Sp. z o.o. podjęła odpowiednie działania. Rozpoczęła proces informowania swoich odbiorców o potencjalnym zagrożeniu oraz wycofywania ze sprzedaży chipsów z wysokim poziomem akryloamidu. Organy kontrolujące bezpieczeństwo żywności monitorują te działania, aby zapewnić skuteczne wycofanie produktu z rynku.