Sposoby na eko-kuchnię
Prawie każdy z nas tworzy listy zakupów, aby nie kupować niepotrzebnej żywności i od dawna poddaje recyklingowi opakowania po swoich produktach. Jednak nie wszyscy wiedzą, że istnieją jeszcze inne sposoby, dzięki którym nasza kuchnia stanie się bardziej ekologiczna. Poniżej przedstawimy 5 najlepszych pomysłów na lepszą eko-kuchnię.
Zainwestuj w energooszczędne urządzenia
Czasy, w których trzeba się martwić o koszty eksploatacji swoich urządzeń gospodarstwa domowego, już dawno minęły. Dlatego pierwszym krokiem do podniesienia statusu ekologicznego naszej kuchni jest zakup energooszczędnego sprzętu AGD.
Najlepiej, jeśli zdecydujemy się na urządzenia oznaczone klasą energetyczną A + lub wyższą. Tym sposobem zapewnimy sobie sprzęt, dzięki któremu zaoszczędzimy do 20% na rachunkach za energię.
Instalacja baterii z wrzątkiem
Oczywiście nie próbujemy tutaj zdetronizować starego, dobrego czajnika. Jednak warto wziąć pod uwagę, że jest powodem dużej ilości zmarnowanej energii i pieniędzy. Dlatego, aby nie gotować zbędnego nadmiaru wody, możemy zdecydować się na coś takiego jak bateria z wrzątkiem. Jest to kran, z którego od razu cieknie wrząca woda.
Woda jest filtrowana i ma temperaturę 100° C. A to oznacza, że można z jej pomocą zaparzyć kawę, ugotować makaron, zalać danie instant itp.
Montaż oświetlenia LED
Diody elektroluminescencyjne (LED) działają dłużej niż inne źródła światła, a do tego zużywają mniejsze pokłady energii. To z kolei sprawia, że są idealne do uzyskania bardziej ekologicznej kuchni.
Tradycyjne oświetlenie jest dzisiaj zastępowane w kuchniach diodami LED. Oświetlenie to nierzadko montowane jest również pod urządzeniami, w celu emitowania delikatnego blasku światła.
Postaw na „inteligentną” lodówkę
Nie tak dawno producenci sprzętu AGD stworzyli „inteligentne” lodówki. Urządzenia te automatycznie kontrolują temperaturę wnętrza, zazwyczaj utrzymując ją w przedziale 0-3° C. Dzięki temu żywność dłużej zachowuje świeżość.
„Inteligentna” lodówka to jedno z najnowocześniejszych rozwiązań, aby uczynić kuchnię bardziej przyjazną dla środowiska. Plus, skorzystamy też na mniejszej ilości odpadów.
Praktyczne schowki i rozkładane półki w szafkach
Ostatnia wskazówka jest już nieco mniej oczywista i wiąże się ze znaczeniem, jakie mają praktyczne schowki i półki w szafkach. Pewnie wszyscy – podczas opróżniania kuchennych szuflad i szafek – w pewnym momencie znaleźliśmy resztki jakiejś przeterminowanej żywności, upchnięte gdzieś w tyle mebla. Najwyższy czas położyć temu kres.
Jeżeli zainwestujemy w praktyczne schowki i półki w szafkach, możemy uzyskać uporządkowane produkty, które będą dla nas w pełni widoczne. W ten sposób nie będziemy upychać żywności na tyłach szafki i będziemy mogli stworzyć dokładniejszą listę zakupów. A to oczywiście będzie również korzystne dla naszego portfela.
Ekologiczna kuchnia to szczęśliwa kuchnia
Istnieje wiele pomysłów, aby przekształcić kuchnię w ekologiczne dzieło sztuki. Naturalnie pomysły te różnią się od siebie ceną. Dlatego najlepiej, jeśli najpierw zadamy sobie pytanie, jak ekologiczna ma być nasza kuchnia. I należy wziąć pod uwagę, że niejedno eko-rozwiązanie może być droższe, ale również okazać się znacznie tańsze na dłuższą metę. Z tego względu warto pomyśleć o sposobach, które będą oszczędzać zarówno energię elektryczną, jak i nasze rachunki za prąd. Pamiętajmy, że ekologiczny dom przyniesie korzyści zarówno nam, jak i naszej planecie.