Jak przechowywać zboże, aby na długo zachowywało właściwości? Podpowiedzi

Jak przechowywać zboże, aby na długo zachowywało właściwości? Podpowiedzi

Prawidłowe przechowywanie płodów rolnych nie jest prostym zadaniem. Optymalne warunki magazynowania zboża pozwalają uniknąć znaczących strat ziarna, a także zaniku jego właściwości. Ważne jest, aby zminimalizować ryzyko negatywnego oddziaływania czynników otoczenia. Warto pamiętać o szkodnikach, których zagnieżdżenie się w budynku jest ogromnym problemem. Poszukujesz sprawdzonych wskazówek? Znajdziesz je w tym wpisie!

Gdzie magazynować plony?

W przeszłości wiele osób decydowało się na przechowywanie zboża w zaadaptowanej stodole, budynku gospodarczym, strychu. Nie jest to polecane rozwiązanie. W tego tupu obiektach zwykle niemożliwe jest osiągnięcie pożądanej szczelności. Nierzadko panują tutaj wręcz idealne warunki do rozwoju szkodników. Na uwagę zasługuje fakt, że część z nich może się szybko rozprzestrzeniać (dotyczy to przede wszystkim osobników latających na duże odległości).

W obiektach nieposiadających odpowiedniej infrastruktury technicznej można odnotować największe straty ziarna. Montaż nowoczesnych systemów (np. wentylacji) jest bezsensowny, jeśli budynek nie spełnia restrykcyjnych norm oraz standardów.

  • Zboża najwygodniej przechowywać w silosach blaszanych lub betonowych. Alternatywą są magazyny płaskie, których wzniesienie jest o wiele łatwiejsze.
  • Godne polecenia są hale namiotowe przystosowane do potrzeb rolnictwa. Producent Łukasiuk specjalizuje się w projektowaniu specjalnych hal. To prawdziwy strzał w dziesiątkę dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i pieniądze.
  • Priorytetem jest, aby magazyn na ziarno był szczelny. Musi zostać wyposażony w czujniki temperatury oraz wilgotności.
  • Obiekt powinien posiadać sprawną i wydajną wentylację. W innym przypadku dojdzie do wzrostu wilgotności i temperatury ziarna, co jest niekorzystnym zjawiskiem.
  • Magazyn na plony dobrze jest wyposażyć w urządzenia do suszenia zboża oraz transportu surowca. 

Jaka temperatura ziarna jest optymalna?

Zdrowe ziarno posiada temperaturę 6-15 stopni Celsjusza. Warto wiedzieć, że w takich warunkach prawdopodobieństwo rozwoju szkodników jest niewielkie. Należy także pamiętać o efektywnej cyrkulacji powietrza, gdyż dzięki dobrej wentylacji można uniknąć strat jakości plonów. Do tego zadania najczęściej wykorzystuje się system stacjonarny lub mobilny. 

  • Sprawna wentylacja umożliwia wymianę powietrza, co ma ogromny wpływ na stan zboża. Właściwie dopasowany oraz zamontowany system chroni również przed nadmiernym gromadzeniem się wilgoci.
  • Zaletą systemu mobilnego jest kompaktowy rozmiar i bezproblemowy transport. Sprawdza się on w pryzmach do 2 m.
  • Stacjonarny system wentylacji zajmuje więcej miejsca, jednak jest wydajniejszy. Może pracować w pryzmach 3-12 m, a nawet większych.

Spadek temperatury ziarna poniżej 6 stopni Celsjusza pozwala wyeliminować potencjalne szkodniki, które przedostały się do magazynu. Istotne jest stałe monitorowanie wspomnianego parametru. Chętnie wykorzystuje się do tego specjalistyczne sondy, które niezwykle precyzyjnie mierzą temperaturę wewnątrz pryzmy oraz na zewnątrz.

Ile powinna wynosić wilgotność zboża?

Oddychanie ziarna jest normalnym procesem, podczas którego zużywany jest tlen. Jego wynikiem jest dwutlenek węgla, ciepło i woda. Dlaczego nie jest to korzystne dla plonów? Przede wszystkim dlatego, że zboże traci suchą masę, a tym samym właściwości. Im intensywniejsze oddychanie, tym wyższa temperatura oraz wilgotność zboża. Zdarza się, że skutkiem ubocznym jest rozwój pleśni i grzybów, a także szkodników bytujących na powierzchni (pozostają one nieaktywne w przypadku niskiej temperatury i wilgotności).

Wilgotność zboża nie powinna przekraczać 12-13%. Groźnym zjawiskiem jest zagrzewanie ziarna – może ono doprowadzić do poważnych strat, więc należy kontrolować jego parametry. Rozwój grzybów w początkowej fazie nie daje niemal żadnych symptomów, co utrudnia identyfikację zagrożenia.