Poznaj Dobrą Żywność – co warto wiedzieć o programie?

Poznaj Dobrą Żywność – co warto wiedzieć o programie?

„Poznaj Dobrą Żywność” to program, który ma na celu promowanie dobrych składników i produktów żywnościowych. Każdy produkt spełniający wymogi otrzymuje znak PDŻ.

Dlaczego warto przystąpić?

Dzięki programowi konsumenci wiedzą, która żywność jest najwyższej jakości. Znak PDŻ jest dodatkową promocją, ponieważ klient zyskuje większe zaufanie do kupowanego produktu. Dzieje się też tak, ponieważ marka „Poznaj Dobrą Żywność” jest coraz bardziej rozpoznawalna, a konsumenci są świadomi tego, jakie produkty reprezentuje.

Jak przystąpić do programu?

Aby móc skorzystać z programu PDŻ produkowana żywność musi spełniać standardy opracowane przez naukowców z danej dziedziny.

By przystąpić do programu należy złożyć wniosek, a wraz z nim kopie dokumentów potwierdzających jakość produktu. Wówczas Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wdroży właściwą procedurę. Kończy się ona wydaniem certyfikatu oraz przyznaniem znaku PDŻ

Do programu można zgłaszać:

  • Produkty mleczne
  • Napoje
  • Mięsa i przetwory mięsne
  • Ryby, owoce morza i ich wszelkie przetwory
  • Jaja i ich przetwory
  • Miody
  • Oleje i tłuszcze
  • Produkty zbożowe
  • Herbaty i napary ziołowe
  • Zioła i przyprawy
  • Owoce, warzywa i ich przetwory
  • Grzyby i ich przetwory
  • Napoje alkoholowe
  • Pieczywo
  • Wyroby cukiernicze

Poznaj Dobrą Żywność to znak najwyższej jakości żywności

Jakie są wymagania?

Wymagania są bardzo restrykcyjne i są dokładnie podane w ustawie o jakości handlowej. Produkt rolno-spożywczy musi wyróżniać się:

  • Składem
  • Właściwościami fizykochemicznymi
  • Właściwościami mikrobiologicznymi
  • Ilością składników odżywczych
  • Ilością dodatkowych składników (np. barwników, konserwantów itp.)
  • Smakiem, zapachem itp.
  • Wpływem na zdrowie

Każdy produkt musi też spełniać wymagania związane z bezpieczeństwem żywności, a także wymagania fitosanitarne lub weterynaryjne.

Ważne jest, aby produkty spożywcze zawierały jak najmniej dodatkowych substancji – w tym soli. Nie mogą to być też produkty wysoko przetworzone, zawierające mięsa oddzielonego mechanicznie ani tłuszczów trans.