Temperatura ciała krowy – co mówi o jej zdrowiu?

Temperatura ciała krowy – co mówi o jej zdrowiu?

Temperatura ciała jest parametrem, który może powiedzieć dużo o ogólnym stanie zdrowia zwierzęcia. Gdy jest za niska lub za wysoka, może wskazywać to na poważne problemy. Co temperatura ciała krowy mówi o jej zdrowiu?

Jaka jest prawidłowa temperatura ciała krowy?

Prawidłowa temperatura ciała zwierząt różni się od tej, którą obserwuje się u człowieka. W przypadku zdecydowanej większości ssaków jest ona wyższa. Odpowiednia temperatura ciała krowy wynosi od 38 do 39 stopni Celsjusza.

Wysoka temperatura ciała zwierzęcia może wiązać się ze stresem cieplnym w okresie letnim lub innymi poważnymi problemami zdrowotnymi.

Gorączka u krów mlecznych – jak rozpoznać jej objawy?

Krowy mleczne mogą borykać się z różnymi dolegliwościami, jak np. gorączka mleczna. Objawy tego problemu zdrowotnego to najczęściej:

  • temperatura ciała na poziomie wyższym niż 39 stopni Celsjusza – może informować obecności stanu zapalnego w ciele krowy,
  • apatyczne zachowanie – krowy borykające się z gorączką zwykle są bardziej apatyczne i mniej aktywne niż zwykle,
  • zmiany w zachowaniu – najczęściej jest to chodzenie w kółko, zmniejszony apetyt czy unikanie kontaktu z człowiekiem lub innymi zwierzętami,
  • zmniejszenie produkcji mleka – w tracie gorączki krowy produkują zwykle mniej pokarmu niż zwykle.

Gdy zaobserwujesz wspomniane objawy, warto przeprowadzić badanie temperatury ciała zwierzęcia. W tym celu najlepiej sprawdzi się termometr cyfrowy, który zapewnia dość dużą dokładność wykonywanych pomiarów. Urządzenie to można znaleźć m.in. w sklepie internetowym Lewmik.pl. Warto mieć je w swojej hodowli – pomiar parametrów ciała krowy z łatwością można wykonać samodzielnie. Gdy jego wynik okaże się zbyt wysoki, należy skontaktować się z weterynarzem.

Co zrobić, jeśli temperatura ciała krowy jest zbyt wysoka? Wyjaśniamy

Podwyższona temperatura ciała krowy może wskazywać na stres cieplny lub gorączkę. Sytuacja ta jest niebezpieczna dla organizmu zwierzęcia, dlatego po wykryciu takiego stanu warto skontaktować się z lekarzem. Specjalista wykona badanie krwi, na podstawie której będzie można określić, czy w organizmie krowy występuje stan zapalny lub inne problemy.

W przypadku gorączki mlecznej najczęściej stosuje się powolną, dożylną infuzję boroglukonianu wapnia. Podaje się ją w niewielkich ilościach, gdy wystąpią objawy kliniczne. W trakcie zabiegu konieczne jest zadbanie o odpowiednie ułożenie ciała krowy, utrzymywanie go w cieple i dostęp do pokarmu oraz wody.

Inne działania podejmowane, a by zmniejszyć stres cieplny lub gorączkę mleczną, to:

  • zwiększenie ilości przyjmowanej, świeżej wody – pozwala to na uniknięcie odwodnienia zwierzęcia,
  • stała obserwacja zachowania zwierzęcia i reagowanie na wszelkie pojawiające się problemy,
  • zmniejszenie stresu – krowa z gorączką powinna być pozostawiona w komfortowym miejscu, z dostępem do wody i jedzenia, najlepiej z dala od innych zwierząt,
  • zadbanie o odpowiednie warunki środowiskowe w oborze – mowa tu o wentylacji i takich parametrach, jak np. temperatura powietrza. Gorące otoczenie i podwyższona wilgotność powodują utrudnione oddawanie nadmiaru ciepła, a co za tym idzie – powstawanie stresu cieplnego,
  • ograniczenie aktywności fizycznej – krowa z gorączką w trakcie leczenia powinna odpoczywać i nie być narażona na nadmierną aktywność fizyczną.

Podczas gorączki wiele krów ma zwiększone zapotrzebowanie na wapń. Z tego powodu to właśnie ta substancja jest najczęściej wykorzystywana w trakcie leczenia. Wszystko zależy jednak od przyczyny wystąpienia gorączki i wyników badań krwi.

Temperatura ciała krów mlecznych – podsumowanie

Organizm krowy jest narażony na różnego rodzaju problemy zdrowotne, zwłaszcza w okresie laktacji. Z tego powodu tak ważne jest obserwowanie bieżącego zachowania zwierzęcia i reagowanie na wszelkie niepokojące zmiany.

W sklepie Lewmik.pl znajdziesz wszystkie produkty niezbędne do pielęgnacji krów. To m.in. termometry, które pozwalają na bieżące obserwowanie temperatury ciała zwierzęcia.