Nawozy NPK najważniejsze informacje
Współczesne rolnictwo nie może się obyć bez nawozów. Te produkowane są w wielu postaciach i składach, odpowiednich dla różnych rodzajów upraw. Organiczne i mineralne stanowią podstawę rolnictwa i ich znajomość zdecydowanie ułatwia uprawę. Pośród nawozów mineralnych wyróżniają się nawozy NPK. Nazwę wzięły od łatwo przyswajalnych przez rośliny pierwiastków niezbędnych im do prawidłowego rozwoju: azotu (N), fosforu (P) i potasu (K). Różnią się proporcjami pierwiastków, a co za tym idzie – zastosowaniem. Prawidłowo stosowane nawozy NPK podnoszą nie tylko wielkość i jakość plonu, ale także odporność roślin uprawnych na czynniki chorobotwórcze. Stosowane z powodzeniem mogą być zarówno na polach, jak i w sadownictwie, uprawach szklarniowych, czy przydomowych ogrodach.
Skład nawozów NPK
Nawozy NPK mogą się nawet dość znacząco różnić składem chemicznym. Jednak podstawą są trzy wymieniane już pierwiastki, a właściwie ich związki w postaci łatwo przyswajalnej, z których każdy ma określone znaczenie dla roślin. I tak:
- azot – wpływa na wzrost roślin zwiększając masę zieloną oraz ilość i jakość plonów
- fosfor – poprawia jakość gleby, wzmacnia system korzeniowy, wpływa na kwitnienie i owocowanie
- potas – wpływa na gospodarkę wodną roślin, poprawia zdolność przyswajania innych składników, przede wszystkim azotu
Gleby w Polsce w zdecydowanej większości są zbyt ubogie, żeby plony z nich zebrane, bez wsparcia nawozów mineralnych były satysfakcjonujące. Dlatego też wspieranie wzrostu i rozwoju roślin jest niezbędne.
Rodzaje nawozów ze względu na proporcje NPK
Poza podstawowymi składnikami zawartymi w nazwie, nawozy NPK różnią się znacznie ich proporcjami oraz dodatkiem innych związków. Wybierając odpowiednie do upraw, należy zwrócić na to baczną uwagę. I tak symbole liczbowe oznaczają udział procentowy. Np.: 4-10-18 oznaczać będzie 4% azotu, 10% fosforu i 18 % potasu. Dodatkowo na opakowaniach wskazana jest też zawartość innych związków chemicznych o określonym wpływie na plony. Dodatkowe oznaczenie WE na opakowaniach oznacza spełnienia wymagań unijnych, określonych w rozporządzeniu (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z 13 października 2003 r. w sprawie nawozów. Nawozy NPK mogą dodatkowo być wzbogacone o wapń (Ca), magnez (Mg), siarkę (S) oraz bor (B). Ten ostatni składnik jest szczególnie ważny przy uprawach rzepaku i buraków cukrowych, ale także pomidorów. Z kolei uprawy cebuli wymagają podaży miedzi (Cu).
Kiedy się stosuje i jakie mieszanki
Bez względu na proporcje i na skład nawozy NPK stosuje się przedsiewnie lub w trakcie wegetacji roślin. W przeciwieństwie do naturalnych nie mają przykrego zapachu i nie zawierają patogenów chorobotwórczych, które można wprowadzić z nawozami organicznymi. W celu poprawienia struktury gleby warto jednak stosować je razem z nawozami naturalnymi. Wybierając odpowiedni nawóz NPK należy kierować się proporcjami składników głównych, ale także dodatkowymi pierwiastkami, jakie zawiera. Ostrożność należy zachować, także wybierając porę nawożenia, czy dawkując tak, żeby nie zaszkodzić zarówno uprawom jak i środowisku naturalnemu.
Więcej informacji na temat konkretnych nawozów można znaleźć na stronie: Nawozy.pl