Uprawa roślin

Rośliny oleiste – które uprawia się w Polsce?

Rośliny oleiste uprawia się na całym świecie. Uzyskuje się z nich oleje stosowane w przemyśle spożywczym, kosmetycznym a nawet motoryzacyjnym. Które są najpopularniejsze w Polsce?

Rzepak

Rzepak to zdecydowanie najpopularniejsza roślina uprawna w Polsce. Stanowi aż 90% upraw wszystkich roślin oleistych w naszym kraju. Z tej rośliny tłoczy się olej stosowany głównie w kuchni – do smażenia lub na zimno, np. jako dodatek do sałatek. Olej ten jest także niekiedy stosowany w kosmetyce, np. do olejowania włosów.

Coraz częściej też olej rzepakowy stosowany jest jako biopaliwo, głównie w silnikach Diesla.

Słonecznik zwyczajny

Z nasion słonecznika wytwarza się olej słonecznikowy. Stosuje się go w kuchni, zarówno do smażenia, jak i na zimno. Z oleju tego wytwarza się także margarynę miękką, wykorzystywaną głównie do smarowania pieczywa.

Len zwyczajny

Z nasion lnu pozyskuje się olej lniany. Wykorzystywany jest głównie w kosmetyce, jako składnik kosmetyków do włosów i skóry. Jego stosowanie jest także zalecane osobom

Obecnie olej lniany najczęściej jest stosowany w przemyśle. Dodawany jest do farb, jako spoiwo. Wykorzystywany jest także w malarstwie, gdzie zabezpiecza obraz. Olej ten jest też stosowany w ochronie drewna, zwłaszcza wystawionego na warunki zewnętrzne, np. w meblach ogrodowych.

Rącznik pospolity

Z rącznika pospolitego uzyskuje się olej rycynowy. Stosuje się go przede wszystkim w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych i środków myjących.  Wykorzystywany jest także przy produkcji barwników.

Olej rycynowy ma także zastosowanie w przemyśle spożywczym, jednak nie jest on stosowany w postaci czystej w kuchni. Używa się go jako dodatek do słodyczy, oraz jako środek aromatyzujący.

Olej rycynowy używany jest też także w medycynie jako środek przeczyszczający.

Krokosz barwierski

Z krokosza barwierskiego uzyskuje się olej krokoszowy. Stosuje się go głównie w medycynie. Ma bowiem właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwskurczowe. Działa także uspokajająco.

Olej z krokosza stosowany jest także w kosmetyce. Wzmacnia on włosy. Pomaga także w walce z trądzikiem.