Transformacje w rolnictwie: Perspektywy hodowli gospodarskich zwierząt na przestrzeni dekady do roku 2032
![Transformacje w rolnictwie: Perspektywy hodowli gospodarskich zwierząt na przestrzeni dekady do roku 2032](https://agrokurier.pl/wp-content/uploads/2024/01/Transformacje-w-rolnictwie-Perspektywy-hodowli-gospodarskich-zwierzat-na-przestrzeni-dekady-do-roku-2032-163.jpg)
Przewidywania są szczególnie niesprzyjające dla producentów trzody chlewnej. Prognozy Komisji Europejskiej sugerują, że właśnie oni mogą odczuć najbardziej dramatyczne skutki spadku konsumpcji mięsa w Unii Europejskiej. Według tych przewidywań, spożycie wieprzowiny w UE będzie miało każdego roku średnio o 0,4%, spadając z 32,4 kg na osobę w 2022 roku do 31,1 kg w 2032 roku (spadek o 4% na przestrzeni dekady).
Już teraz widoczne są negatywne skutki tych prognoz na rynku produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. W pierwszym półroczu 2023 roku produkcja wieprzowiny w UE spadła aż o 8,6%. Największe redukcje zanotowano w Niemczech (o 210 000 ton, czyli o 9,4%), Danii (o 180 000 ton, czyli o 21,5%) oraz Hiszpanii (o 150 000 ton, czyli o 5,8%). To doprowadziło do rekordowo wysokich cen wieprzowiny w tych krajach, choć od lipca tego roku ceny producentów zaczęły spadać, co jest rezultatem obniżenia cen pasz oraz utrzymania korzystnych marż. W całym 2023 roku oczekuje się spadek produkcji o 6,6%. Warto dodać, że producenci nadal walczą z falą ASF (Afrykańskiego Pomoru Świń) i jak na razie nie są widać sygnały zdolności pokonania tego wirusa. Eksperci Unii Europejskiej wyraźnie stwierdzają, że pojawienie się afrykańskiego pomoru świń w danym kraju ma natychmiastowy i dramatyczny wpływ na gospodarkę.
Wysoka cena wieprzowiny na rynku wewnętrznym UE przekłada się na mniejszą konkurencyjność na rynku globalnym. Eksport z UE spadł o 20% w pierwszej połowie 2023 roku, a prognozowany jest ogólny spadek o 16% w całym 2023 roku. Jeśli jednak ceny będą kontynuować trend spadkowy, istnieje możliwość odzyskania udziałów na wybranych rynkach, co mogłoby skutkować wzrostem eksportu o 5% w 2024 roku. Prognozy United States Department of Agriculture (USDA) przewidują, że Unia Europejska będzie największym eksporterem wieprzowiny na świecie w nadchodzącym roku (30,9%), a tuż za nią znajdą się Stany Zjednoczone (30,4%) i Brazylia (14,8%).
Według prognoz USDA w 2024 roku Chiny nadal będą największym producentem wieprzowiny na świecie, pomimo przewidywanego spadku produkcji o 1%. Szacuje się, że Chiny będą odpowiadać za 48,4% globalnej produkcji wieprzowiny. Na drugim miejscu będą kraje Unii Europejskie z udziałem 18,3%, a na trzecim – Stany Zjednoczone (11%).
Przewidziany spadek produkcji w Unii jest głównie wynikiem problemów z krajowym popytem i braku nowych rynków eksportowych, co skłania producentów do restrukturyzacji sektora. Dodatkowo, regulacje dotyczące produkcji oraz walka z Afrykańskim Pomorem Świń stanowią dla producentów duże wyzwanie – tłumaczy te rynkowe zmiany Krzysztof Podhajski, Prezes Zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, głównego organizatora Europejskiego Forum Rolniczego.